Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La UIB rebutja que Zarzuela atorgui el títol de 'Reial' a una entitat contrària a la unitat del català

El Rei Felip VI.

elDiario.es

Europa Press —

0

El Consell de Direcció de la Universitat de les Illes Balears (UIB), així com l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), han rebut amb “sorpresa” la notícia de la concessió del títol de 'Reial' a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà, “que preconitza unes normes ortogràfiques, un lèxic i una gramàtica que transgredeixen totalment la normativa per la qual es regeix la llengua catalana”.

En un comunicat, la UIB ha recordat que la denominació de 'catalana' està reconeguda per la Filologia i per la Romanística internacional per referir-se al conjunt de totes les varietats de la llengua parlada a Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Balears, la Catalunya del Nord, l'Alguer i la Franja d'Aragó.

“Davant d'una transgressió tan evident del que estableix la filologia, la història i la jurisdicció que regula la llengua a les Balears, volem expressar el nostre rebuig i la nostra oposició rotunda a la concessió del títol a aquesta associació, així com al nom que porta i al seu propòsit de fixar una norma per a la llengua parlada a les Illes”, han expressat des de la UIB i l'IEC.

Totes dues han recordat, en aquest sentit, que la Llei de reforma de l'Estatut d'Autonomia estableix, a l'article 4, que la llengua pròpia de les Balears és la catalana, que té el caràcter de llengua oficial al costat del castellà.

L'article 35, a més, esmenta que les modalitats insulars del català de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera han de ser objecte d'estudi i protecció, però sempre sense perjudici de la unitat de la llengua i en aquest mateix article es determina que la UIB és l'òrgan oficial consultiu per a tot allò que es refereix a la llengua catalana.

També s'han referit a la Llei de normalització lingüística de les Balears, que reconeix el català com a llengua pròpia de les Illes i afirma que ha estat sempre l'instrument amb què els illencs han fet les seves màximes aportacions a la cultura universal.

Per altra banda, l'acord normatiu 3516 de la Junta de Govern de la UIB, del dia 17 de març de 1997, ratifica el Conveni marc entre la UIB i l'IEC establert al punt 3, i diu que la UIB és la institució oficial consultiva per a tot allò que es refereix a la llengua catalana a la Comunitat.

I als punts 5 i 6, respectivament, assenyala que “l'IEC, com a institució amb capacitat per fixar la normativa de la llengua catalana, té en compte a l'establiment del lèxic i de les normes gramaticals l'especificitat de les modalitats illenques de la llengua” i que “la UIB assessora les institucions de la Comunitat en matèria de llengua d'acord amb la normativa establerta per l'Institut d'Estudis Catalans”.

Etiquetas
stats